Kirjojani ja tekstejäni

KansiAvaimia Ankkalinnaan – Kirjoituksia kaupungista

Zum Teufel 2020
Esseitä Ankkalinnan oudosta maailmasta
ISBN 978-952-5754-94-0

Kirjasta sanottua:

”Kirjan tekee nautinnolliseksi sen sopivan seikkaperäinen ote. Tiedämmehän: on hauskaa ottaa sarjakuva vakavasti! Ei Ronkainen kaikkea purematta niele, eikä taida pedanttisuudessaankaan olla täysin tosissaan. Hän pöyhii ja penkoo, mutta uskaltaa myös kritisoida ja kyseenalaistaa. Avaimia Ankkalinnaan on nautinnollista luettavaa sarjakuvista syvällisemmin kiinnostuneille.”
Tuomas Tiainen, Sarjainfo 2/2020  #187

”Yksi parhaista esseistä erittelee Ankkalinnan kuvataidetta, jota näkyy esimerkiksi Akun kodin seinillä. Käsittelytapa on humoristinen mutta perehtynyt. Siksi Ankkalinnan ja todellisuuden ristivalotus toimii.”
Harri Römpötti, Suomen Kuvalehti 19/2020

”Ronkainen tarkastelee sarjakuvien tarinoiden teemoja ja aiheita peilaten niiden maailmaa aikuislukijoiden todellisuuteen muun muassa yhteiskuntapolitiikan, luokkataistelun, kolonialismin ja syntyperän näkökulmista.”
Matti Komulainen, Turun Sanomat 9.7.2020.

Lue kirjasta tarkemmin Ankkalinnan Pamauksen blogista!

Tilaa kirja Turun Sarjakuvakaupasta!


Barks kirja kansiCarl Barks – Ankkamestarin salaisuus

Zum Teufel 2018
ISBN 978-952-5754-70-4

Kirjasta sanottua:

Ankkamestarin salaisuuden esseet osoittavat komeasti, kuinka Ronkainen on seurannut Barksin jälkiä moneen suuntaan yleissivistyksessä.”
Harri Römpötti – Helsingin Sanomat 28.5.2018 

”Kirja sijoittaa Barksin paikalleen osaksi suurten kertojien jatkumoa. Kohteensa arvoinen kirja.”
Markku Kesti – Goodreads

”Timo Ronkainen tutkiskelee ansiokkaasti barksilaista maailmankatsomusta.”
Jukka Heiskanen – akuankka.fi 

Ankkamestarin salaisuus on verratonta luettavaa. […] Carl Barks, se hyvä piirtäjä on saanut arvoisensa suomenkielisen tietoteoksen.”
Tuomas Tiainen Sarjainfo 2/2018 #179

”Timo Ronkainen kertoo viihdyttävissä esseissään, mitä vuosisadan sarjakuvaneron ruutujen takaa löytyy: runoutta, historiaa, psykologiaa, tiedettä, taidetta, scifiä… ”
Jyrki Jantunen – Suomen Kuvalehti – 27.4.2018 

”Carl Barksin ankoista avautuu yllättäviä näkymiä historiaan, psykologiaan, kirjallisuuteen, aina länsimaisen kulttuurin syvimpiä pohjavirtoja myöten.”
Simopekka Virkkula – Lännen media – Forssan lehti 

”Ankkamestarin salaisuus kuuluu ehdottomasti jokaisen
sarjakuvaharrastajan kirjahyllyyn.”
Janne Viitala – Kvaak.fi


Kirjoituksia Maaronista kannet.inddKirjoituksia Koipeliinista, Maaronista ja Mytekistä sekä muista tunnetuista sarjakuvista

Helmivyö 2018
ISBN 978-952-7211-26-7

Historian hämäriin unohtuneita outoja sarjakuvalehtiä, nostalgisia muistoja, kaakattavia kalkkunoita. Heimosotureita, jättiläisapinarobotteja, sumeaa tieteislogiikkaa. Romantiikkaa, taikuutta, seikkailua, rockia. Kirjoituskokoelman esseet, kolumnit ja arvostelut valottavat kaiken tämän ja monen muun lisäksi suomalaisen sarjakuvalehdistön historiaa ja vaiheita 1940-luvun puolivälin Piirtopaloista 2010-luvun lopun Läskimoosekseen.

Pieni kirjoituskokoelma pääosin aiemmin julkaistuista teksteistä. Laajennettu ja ajantasaistettu painos vuonna 2009 omakustanteena julkaisemastani kirjasta.

Kirjasta sanottua:
”Timo Ronkaisen Koipeliinista, Maaronista ja Mytekistä on pieni mutta sisällöltään kattava katsaus sarjakuvan nykyään vähemmän tunnettuun puoleen. Sen luvut painottuvat historian unhoon jääneisiin sarjakuvalehtiin. Ronkainen hoitaa homman tyylikkäästi, vaikka kyse onkin yksittäisistä artikkeleista.”
Heikki Jokinen, Sarjainfo 4/2018 #181

”Ronkainen kytkee sarjat hyvin aikakautensa yhteiskuntaan ja tarjoaa samalla tietoa mm. sarjakuvaformaateista, kirjapainotekniikasta ja suomalaisesta kustannustoiminnasta. […] Kirjan tärkein teksti, lähes 40-sivuinen artikkeli Sarjakuvalehdistön vaiheita Suomessa, on arvokas katsaus suomalaisista sarjakuvalehdistä vuosina 1945–2018.”
Sampsa Kuukasjärvi, Kvaak.fi


Näin luen Kuinka AA luetaanNäin luen Kuinka Aku Ankkaa luetaan -kirjaa

Zum Teufel 2019
ISBN 978-952-5754-87-2

Katsaus aikansa kohukirjaan ja sen taustoihin. Chileläiskirjoittajien Arman Mattelartin ja Ariel Dorfmanin poliittinen tutkielma Kuinka Aku Ankkaa luetaan (Love-kirjat 1980, suom. Markku Koski) ilmestyi suomeksi kokonaan ilman viitteitä. Tekstissä on lukuisia viittauksia eri sarjakuviin, joiden alkuperää ei ole merkitty. Alkuperäisessä espanjankielisessä versiossa tarinalainaukset on merkitty chileläisiin sarjakuvalehtiin julkaisun numeron tarkkuudella. Ne on osittain mukana englanninkielisessä versiossa, ja joistakin on kääntäjä David Kunzle onnistunut löytämään myös amerikkalaisen julkaisun. Yhtäkään näistä ei ole otettu suomalaiseen laitokseen mukaan. Se on tietenkin ikävää, koska kirjan lukija ei voi etsiä tarinoita käsiinsä, muodostaakseen niistä oman mielipiteensä. Tämän kirjan luetteloon on etsitty niin monta kuin suinkin. Johdantona on laajahko taustoittava essee. How to Read Donald Duck on jälleen ajankohtainen kun siitä on Yhdysvalloissa julkaistu lokakuussa 2018 uusi korjattu painos.

Kirjasta sanottua:

”Näin luen Kuinka Aku Ankkaa luetaan -kirja on kiinnostava analyysi osin osuvasta ja osin hieman keulivasta chileläisteoksesta.”
Jari Tamminen, Voima 6/2019

Näin luen Kuinka Aku Ankkaa luetaan -kirjaa on suositeltavaa luettavaa kaikille yhteiskuntatieteistä ja populaarikulttuurin tutkimuksesta kiinnostuneille.”
Sampsa Kuukasjärvi, Kvaak.fi

”Ronkainen on luonut kirjaansa varten myös laajan esseen, joka itseasiassa on jopa kirjan parasta antia. Se avaa hyvin Kuinka Aku Ankkaa luetaan -kirjan taustoja kuvaamalla aikakautta jona se on kirjoitettu.”
Ankkalinnake, 17.6.2019

”Ronkaisen laatiman kirjan perusteella jokaisella on nyt mahdollisuus etsiytyä Dorfmanin ja Mattelartin viitteiden äärelle ja muodostaa omat mielipiteensä.”
Tuomas Tiainen, Sarjainfo 2/2019 #183


Brittiläiset tyttöjen lehdetSeikkailua, jännitystä, romantiikkaa ja kauhua – Brittiläiset tyttöjen sarjakuvat

Artikkeli, Sarjainfo 145 (4/2009), sivut 22-29 PDF

Kaikki hyljeksityt populaarikulttuurin alueet ovat aina kiinnostaneet minua. Tyttöjen ”hertta-lehdet” sysättiin pitkään syrjään sarjakuvakulttuuristakin puhuttaessa. Viihdettä ja populaarikirjallisuutta oli kunnolla alettu tutkia vasta 1970-luvun myötä, kun sitä aiemmin oli vähätelty tai jätetty tyystin huomiotta. Kun viihdettä sitten alettiin arvostaa ja tutkia lähemmin, otettiin ensiksi tarkastelun alle sen maskuliinisemmat alueet; arvoasteikossa nousivat elokuvista westernit ja film noir, kirjoista dekkarit jne. Melodraamat ja romanttinen kirjallisuus sai osansa vasta myöhemmin. Sarjakuva jäi tässäkin vaiheessa vielä marginaaliin ja tyttöjen sarjakuva oli marginaalin marginaalissa.
Artikkelin innoittajana toimi Melinda Gibsonin feministisesti painottunut, lukemisen vastaanottoon ja tulkinnan ongelmiin paneutuva lukijatutkimus Remembered Reading: Memory, Comics and Post-war Constructions of British Girlhood. Se tuo selkeästi esille sen, kuinka tyttölukijat olivat pitäneet heille suunnattuja sarjakuvalehtiä henkilökohtaisesti tärkeinä. Näissä lehdissä oli tyylikirjoa enemmän kuin odottaa saattaisi. Siinä missä amerikkalaiset teinitytöille tarkoitetut, 1950-luvulla syntyneet lehdet jäivät romanttisten lyhytnovellien jatkuvaan kertaamiseen, löytyi brittiläisistä lehdistä laajempaa lajityypillistä vaihtelua. Vain pieni segmentti näistä lehdistä ilmestyi aikanaan suomeksi ja pelkästään niiden tarkastelu antaa tyttöjen sarjakuvalehdistöstä hieman vääristyneen kuvan.