Keksintöjä Ankkalinnasta
Zum Teufel 2021
ISBN 978-952-7454-34-3
Robotteja, tekoälyä, teleportaatiota, levitaatiota, biopolttoaineita, ajatusaaltoja!
Monialainen keksijä Pelle Peloton ilmestyi Carl Barksin ankkasarjakuviin vuonna 1952. Tuolloin oli Yhdysvalloissa jo otettu ensiaskeleita tietotekniikan, robotiikan ja tekoälyn kehittelemisessä.
Carl Barks (1901-2000) seurasi tarkasti tieteen ja teknologian kehitystä. Hän luki paljon populaareja tiedejulkaisuja, kuten National Geographic, Popular Science ja Popular Mechanics -lehtiä. Barksin kiinnostus keksintöihin ja tekniikkaan tulee erityisesti esille lukuisissa Pelle Peloton -tarinoissa.
Tämä kirja osoittaa, etteivät keksijähahmon villeimmätkään visiot ole täysin tyhjästä tempaistuja. Timo Ronkainen pohtii Pelle Pelottoman hahmon kulttuurillisia taustoja sekä tarkastelee useimpia sarjakuvissa nähtyjä keksintöjä niin oman aikansa tieteellisten spekulaatioiden kuin nykypäivänkin teknologisten tietojen ja saavutusten kautta.
Aihetta lähestytään tieteellisen vakavasti mutta kieli poskessa.
Tilaa kirja kustantajan sivuilta!
Disney-sarjakuvien historia 1930–2020
Zum Teufel 2021
ISBN 978-952-7454-00-8
Disney-sarjakuvien historia on yllättävä, kiehtova ja välillä hämmästyttäväkin sukellus ympäri maailmaa yli 80 vuoden aikana tuotettuihin Disney-sarjakuviin. Kirja tarkastelee kansainvälisesti tuotettuja Disney-sarjakuvia oman aikansa historiallista, yhteiskunnallista ja kulttuurista taustaa vasten.
Kirjasta sanottua:
”Disney-sarjakuvien historia 1930–2020 on merkittävin tietokirja, mitä Disney-sarjakuvista on koskaan missään kenenkään toimesta kirjoitettu. Tyyliltään se ei kuitenkaan ole kuivakasta tai luetteloivaa tietosanakirjamaista tekstipuuroa vaan erittäin luettava ja selailemaan yllyttävä teos.”
Sauli Santikko Kvaak.fi
”Koko maailman mittakaavassakin mahtava Disney-tietopaketti.”
Harri Wallu Vaalio, Pelit 9/2021
”Jaottelu on pääasiassa maantieteellistä, mutta näkökulma asettaa faktat historiallisiin viitekehyksiinsä.” *****
Jouni Vikman, Episodi 9/2021
”Disney-sarjakuvien historia 1930–2020 on tyhjentävä esitys Disneyn maailmanvalloituksesta.”
Matti Komulainen, Suomen Kuvalehti 28.10.2021
”Näiden kansien välissä on kaikki oleellinen ja vähän enemmänkin.”
Reijo Valta, Sarjainfo 3/2021 #192
”Jämerän, viitteitä ja henkilöhakemistoa myöten viimeisen päälle viilatun tietopaketin kruunaa sarjakuvaruutujen hulinaa tasapainottava harras taitto ja arvokkaan harmaa ulkoasu.”
Antti Lähde, Kulttuuritoimitus. Vuoden 2021 erinomaiset #1: 50 kotimaista tietokirjaa
”Disney-sarjakuvien historia 1930–2020 on tekijänsä voimannäyttö. Ronkaisen yksien kansien sisäänt tekemä, runsaasti kuvitettu kartoitus on myös kansainvälisesti merkittävä.”
Sauli Pesonen, Kaleva 12.12.2021
Tilaa kirja kustantajan sivuilta
Kioskikirjojen kuningas
Zum Teufel 2020
ISBN 978-952-5754-98-8
Suomalaisten suuresti suosimat Aku Ankan taskukirjat alkoivat ilmestyä 50 vuotta sitten. Niissä nähtiin Disney-hahmot varsin erilaisissa rooleissa ja tilanteissa kuin mihin Aku Ankka -lehden lukijat olivat tottuneet.
Tutut ja turvalliset ankat ja hiiret äityivät hurjiksi italialaisen Topolino-lehden sivuilla. Saapasmaassa laadituissa tarinoissa Aku, Roope, Mikki, Hessu ja kumppanit raivosivat, politikoivat, seikkailivat avaruuden korpimailla ja alimmassa helvetissä. Topolinon käsikirjoittajat ja piirtäjät hakivat innoitusta myös maailmankirjallisuuden klassikoista, jotka sovitettiin Ankkalinnan väelle istuviksi. Lehden keskeisimmät tarinat nivottiin juohevasti yhteen esinäytös-sarjoilla, ja näin syntyivät taskukirjat.
Kioskikirjojen kuningas -teoksessa vannoutunut ankisti, sarjakuvaneuvos Timo Ronkainen käy tarkasti läpi ”taskarien” historian. Mukana on myös esittelyjä AATK-sarjan varhaisista, muistetuimmista ja merkillisimmistä tarinoista sekä ankkasensuurin puraisuista.
Kirjasta sanottua:
”Italialaissarjojen kummallisuuksia purkavat informatiiviset ja analyyttiset tekstit ovat tämän kirjan kovaa ydintä.”
Tuomas Tiainen, Sarjainfo 1/2021 #190.
Tilaa kirja kustantajan sivuilta.
Tintistä Fogeliin

Kustantamo Helmivyö 2021
ISBN 978-952-7211-68-7
Matkoja sarjakuvan maailmoihin kolmelta vuosikymmeneltä.
Pitkän linjan sarjakuvatoimija Timo Ronkainen on valikoinut kirjaansa tekemiään sarjakuvaarvosteluja ranskalais-belgialaisista ja amerikkalaisista klassikkosarjakuvista sekä suomalaisista nykysarjakuvista ja alan tietoteoksista.
Kirjan loppuun on valikoitu muutamia sarjakuva-aiheisia esseitä.
Kirjasta sanottua:
”Tekstejä leimaavat asiantuntemus, perehtyneisyys ja kiinnostus lajiin. Ronkainen tietää mistä kirjoittaa, ja monta asiaa sen ympäriltäkin. Sarjakuvan historia ja kulloinenkin tila ovat tuttuja.”
Heikki Jokinen, Sarjainfo 2/2021 #191.
Tilaa kirja kustantajan sivuilta.
Avaimia Ankkalinnaan – Kirjoituksia kaupungista
Esseitä Ankkalinnan oudosta maailmasta
Zum Teufel 2019
ISBN 978-952-5754-94-0
Kirjasta sanottua:
”Kirjan tekee nautinnolliseksi sen sopivan seikkaperäinen ote. Tiedämmehän: on hauskaa ottaa sarjakuva vakavasti! Ei Ronkainen kaikkea purematta niele, eikä taida pedanttisuudessaankaan olla täysin tosissaan. Hän pöyhii ja penkoo, mutta uskaltaa myös kritisoida ja kyseenalaistaa. Avaimia Ankkalinnaan on nautinnollista luettavaa sarjakuvista syvällisemmin kiinnostuneille.”
Tuomas Tiainen, Sarjainfo 2/2020 #187
”Yksi parhaista esseistä erittelee Ankkalinnan kuvataidetta, jota näkyy esimerkiksi Akun kodin seinillä. Käsittelytapa on humoristinen mutta perehtynyt. Siksi Ankkalinnan ja todellisuuden ristivalotus toimii.”
Harri Römpötti, Suomen Kuvalehti 19/2020
”Ronkainen tarkastelee sarjakuvien tarinoiden teemoja ja aiheita peilaten niiden maailmaa aikuislukijoiden todellisuuteen muun muassa yhteiskuntapolitiikan, luokkataistelun, kolonialismin ja syntyperän näkökulmista.”
Matti Komulainen, Turun Sanomat 9.7.2020.
Lue kirjasta tarkemmin Ankkalinnan Pamauksen blogista!
Tilaa kirja Turun Sarjakuvakaupasta!
Carl Barks – Ankkamestarin salaisuus
Zum Teufel 2018
ISBN 978-952-5754-70-4
Kirjasta sanottua:
”Ankkamestarin salaisuuden esseet osoittavat komeasti, kuinka Ronkainen on seurannut Barksin jälkiä moneen suuntaan yleissivistyksessä.”
Harri Römpötti – Helsingin Sanomat 28.5.2018
”Kirja sijoittaa Barksin paikalleen osaksi suurten kertojien jatkumoa. Kohteensa arvoinen kirja.”
Markku Kesti – Goodreads
”Timo Ronkainen tutkiskelee ansiokkaasti barksilaista maailmankatsomusta.”
Jukka Heiskanen – akuankka.fi
”Ankkamestarin salaisuus on verratonta luettavaa. […] Carl Barks, se hyvä piirtäjä on saanut arvoisensa suomenkielisen tietoteoksen.”
Tuomas Tiainen Sarjainfo 2/2018 #179
”Timo Ronkainen kertoo viihdyttävissä esseissään, mitä vuosisadan sarjakuvaneron ruutujen takaa löytyy: runoutta, historiaa, psykologiaa, tiedettä, taidetta, scifiä… ”
Jyrki Jantunen – Suomen Kuvalehti – 27.4.2018
”Carl Barksin ankoista avautuu yllättäviä näkymiä historiaan, psykologiaan, kirjallisuuteen, aina länsimaisen kulttuurin syvimpiä pohjavirtoja myöten.”
Simopekka Virkkula – Lännen media – Forssan lehti
”Ankkamestarin salaisuus kuuluu ehdottomasti jokaisen
sarjakuvaharrastajan kirjahyllyyn.”
Janne Viitala – Kvaak.fi
Kirjoituksia Koipeliinista, Maaronista ja Mytekistä sekä muista tunnetuista sarjakuvista
Helmivyö 2018
ISBN 978-952-7211-26-7
Historian hämäriin unohtuneita outoja sarjakuvalehtiä, nostalgisia muistoja, kaakattavia kalkkunoita. Heimosotureita, jättiläisapinarobotteja, sumeaa tieteislogiikkaa. Romantiikkaa, taikuutta, seikkailua, rockia. Kirjoituskokoelman esseet, kolumnit ja arvostelut valottavat kaiken tämän ja monen muun lisäksi suomalaisen sarjakuvalehdistön historiaa ja vaiheita 1940-luvun puolivälin Piirtopaloista 2010-luvun lopun Läskimoosekseen.
Pieni kirjoituskokoelma pääosin aiemmin julkaistuista teksteistä. Laajennettu ja ajantasaistettu painos vuonna 2009 omakustanteena julkaisemastani kirjasta.
Kirjasta sanottua:
”Timo Ronkaisen Koipeliinista, Maaronista ja Mytekistä on pieni mutta sisällöltään kattava katsaus sarjakuvan nykyään vähemmän tunnettuun puoleen. Sen luvut painottuvat historian unhoon jääneisiin sarjakuvalehtiin. Ronkainen hoitaa homman tyylikkäästi, vaikka kyse onkin yksittäisistä artikkeleista.”
Heikki Jokinen, Sarjainfo 4/2018 #181
”Ronkainen kytkee sarjat hyvin aikakautensa yhteiskuntaan ja tarjoaa samalla tietoa mm. sarjakuvaformaateista, kirjapainotekniikasta ja suomalaisesta kustannustoiminnasta. […] Kirjan tärkein teksti, lähes 40-sivuinen artikkeli Sarjakuvalehdistön vaiheita Suomessa, on arvokas katsaus suomalaisista sarjakuvalehdistä vuosina 1945–2018.”
Sampsa Kuukasjärvi, Kvaak.fi
Näin luen Kuinka Aku Ankkaa luetaan -kirjaa
Zum Teufel 2019
ISBN 978-952-5754-87-2
Katsaus aikansa kohukirjaan ja sen taustoihin. Chileläiskirjoittajien Arman Mattelartin ja Ariel Dorfmanin poliittinen tutkielma Kuinka Aku Ankkaa luetaan (Love-kirjat 1980, suom. Markku Koski) ilmestyi suomeksi kokonaan ilman viitteitä. Tekstissä on lukuisia viittauksia eri sarjakuviin, joiden alkuperää ei ole merkitty. Alkuperäisessä espanjankielisessä versiossa tarinalainaukset on merkitty chileläisiin sarjakuvalehtiin julkaisun numeron tarkkuudella. Ne on osittain mukana englanninkielisessä versiossa, ja joistakin on kääntäjä David Kunzle onnistunut löytämään myös amerikkalaisen julkaisun. Yhtäkään näistä ei ole otettu suomalaiseen laitokseen mukaan. Se on tietenkin ikävää, koska kirjan lukija ei voi etsiä tarinoita käsiinsä, muodostaakseen niistä oman mielipiteensä. Tämän kirjan luetteloon on etsitty niin monta kuin suinkin. Johdantona on laajahko taustoittava essee. How to Read Donald Duck on jälleen ajankohtainen kun siitä on Yhdysvalloissa julkaistu lokakuussa 2018 uusi korjattu painos.
Kirjasta sanottua:
”Näin luen Kuinka Aku Ankkaa luetaan -kirja on kiinnostava analyysi osin osuvasta ja osin hieman keulivasta chileläisteoksesta.”
Jari Tamminen, Voima 6/2019
”Näin luen Kuinka Aku Ankkaa luetaan -kirjaa on suositeltavaa luettavaa kaikille yhteiskuntatieteistä ja populaarikulttuurin tutkimuksesta kiinnostuneille.”
Sampsa Kuukasjärvi, Kvaak.fi
”Ronkainen on luonut kirjaansa varten myös laajan esseen, joka itseasiassa on jopa kirjan parasta antia. Se avaa hyvin Kuinka Aku Ankkaa luetaan -kirjan taustoja kuvaamalla aikakautta jona se on kirjoitettu.”
Ankkalinnake, 17.6.2019
”Ronkaisen laatiman kirjan perusteella jokaisella on nyt mahdollisuus etsiytyä Dorfmanin ja Mattelartin viitteiden äärelle ja muodostaa omat mielipiteensä.”
Tuomas Tiainen, Sarjainfo 2/2019 #183
Seikkailua, jännitystä, romantiikkaa ja kauhua – Brittiläiset tyttöjen sarjakuvat
Artikkeli, Sarjainfo 145 (4/2009), sivut 22-29 PDF
Kaikki hyljeksityt populaarikulttuurin alueet ovat aina kiinnostaneet minua. Tyttöjen ”hertta-lehdet” sysättiin pitkään syrjään sarjakuvakulttuuristakin puhuttaessa. Viihdettä ja populaarikirjallisuutta oli kunnolla alettu tutkia vasta 1970-luvun myötä, kun sitä aiemmin oli vähätelty tai jätetty tyystin huomiotta. Kun viihdettä sitten alettiin arvostaa ja tutkia lähemmin, otettiin ensiksi tarkastelun alle sen maskuliinisemmat alueet; arvoasteikossa nousivat elokuvista westernit ja film noir, kirjoista dekkarit jne. Melodraamat ja romanttinen kirjallisuus sai osansa vasta myöhemmin. Sarjakuva jäi tässäkin vaiheessa vielä marginaaliin ja tyttöjen sarjakuva oli marginaalin marginaalissa.
Artikkelin innoittajana toimi Melinda Gibsonin feministisesti painottunut, lukemisen vastaanottoon ja tulkinnan ongelmiin paneutuva lukijatutkimus Remembered Reading: Memory, Comics and Post-war Constructions of British Girlhood. Se tuo selkeästi esille sen, kuinka tyttölukijat olivat pitäneet heille suunnattuja sarjakuvalehtiä henkilökohtaisesti tärkeinä. Näissä lehdissä oli tyylikirjoa enemmän kuin odottaa saattaisi. Siinä missä amerikkalaiset teinitytöille tarkoitetut, 1950-luvulla syntyneet lehdet jäivät romanttisten lyhytnovellien jatkuvaan kertaamiseen, löytyi brittiläisistä lehdistä laajempaa lajityypillistä vaihtelua. Vain pieni segmentti näistä lehdistä ilmestyi aikanaan suomeksi ja pelkästään niiden tarkastelu antaa tyttöjen sarjakuvalehdistöstä hieman vääristyneen kuvan.