Kansikuvia

Esimerkkejä joistakin suunnittelemistani kirjojen kansista. Joihinkin olen ulkoasu-designin lisäksi myös tehnyt kuvan.

Jukka Murtosaari: Kannen kuvitti…

Jukka Murtosaari: Kannen kuvitti…
Kustantamo Helmivyö 2022
ISBN 978-952-74-6908-8

Kansidesign ja taitto. InDesign ja Photoshop.

Jukka Murtosaaren Kannen kuvitti… esittelee vanhojen kioskipokkarien ja lukemistolehtien kuvittajien töitä 1940-luvulta alkaen. Uraauurtava teos on ensimmäinen suomen kielellä julkaistu tietokirja kioskipokkarien ja -lehtien kansikuvittajista, taiteesta joka on tuttua monelle, mutta jonka tekijöistä moni ei tiedä paljonkaan. Esitellyiksi tulevat James Avatin, Frank Frazettan ja Paul Raderin kaltaiset klassikot, mutta myös Griffith Foxleyn ja Gordon C. Daviesin kaltaiset unohdetut nimet. Mukana on myös eurooppalaisia kuvittajia, kuten Suomen oma Teuvo Koskinen. Lisäksi kirjassa on listauksia kuvittajien Suomessa julkaistuista töistä.

Kirjaa täydentävät Murtosaaren tekemät jutut eri pokkarisarjoista ja arvostelut kuvitusaiheisista hakuteoksista. Kannen kuvitti… on ohittamaton tietopaketti menneen maailman lukuviihteestä!

Teoksen ovat vuonna 2016 kuolleen Murtosaaren aiemmin julkaistuista jutuista toimittaneet Juri Nummelin ja Timo Ronkainen. Jutut ovat ilmestyneet alun perin Pulp- ja Portti-lehdissä.


Harri Kuusa: Nikkeliä ihmislihaan

Kustantamo Helmivyö 2022
ISBN 978-952-7211-92-2

Design ja kannen kuva. Photoshop ja InDesign.

Nikkeliä ihmislihaan on aito kulttisarjan dekkari: pienen kustantamon 60 vuotta sitten julkaisema outo pokkari, jonka tarinassa ei ole mitään tolkkua. Kovaksikeitettyä tyyliä tapailevaan rikosromaaniin on otettu aineksia Mickey Spillanelta ja muilta ajan kirjailijoilta, mutta absurdissa painajaismaisuudessaan Nikkeliä ihmislihaan muistuttaa enemmän David Lynchin elokuvia. Pääosassa ongelmia selvittää karski etsivä Richard Rauta, jolla voi hyvinkin olla suomalaiset sukujuuret. Alun perin kirja ilmestyi nimellä Wesley Nicol.

Uusintajulkaisuun on Nikkeliä ihmislihaan -kirjan lisäksi koottu Kuusan novelleja Seikkailujen Maailmasta ja Koti-Posti-lehdestä. Kirjoittajan ja tämän tuotantoa esittelee Juri Nummelin.


Elina Teerijoki: Makaroonikirja

Pastaruokien historiaa Suomessa
Kustantamo Helmivyö 2021
ISBN 978-952-721-125-0

Kansidesign ja taitto.

Makaronivelli, prinsessojen makaronit, makaronikyljykset, makaroni-charlotte…

Kaikkien rakastamalla pastalla on pitkä historia, ja sitä on Suomessakin syöty jo yli sadan vuoden ajan. Tänne kehittyi omalaatuinen ruokakulttuuri, joka ei juuri muistuta italialaista pastaa.

Sitä esittelee hauskasti ja innostavasti Elina Teerijoen Makaroonikirja. Kirja käy läpi makaronin historiaa Suomessa aina 1900-luvun alun hienostoruoasta 1980-luvun mikrossa kypsennettävään pastaan asti. Mukana on useita kymmeniä vanhoja reseptejä keittokirjoista ja eri lehdistä.

Elina Teerijoki on toimittaja ja tietokirjailija, joka harrastaa arjen historiaa. Teerijoki on aiemmin julkaissut kirjan Hopeapeilin joulu (Helmivyö 2016) sekä ruokakirjat Ylihyvää! (Alligaattori 2014) ja Sata ruokaa tähteistä (Savukeidas 2011).

Enemmän kirjasta ja tilaus.


Filosofia aloittelijoille

Osborne – Edney: Filosofia aloittelijoille
Niin et Näin, 2019
ISBN: 978-952-7189-43-6

Aivan ensiksi tein kustantamolle kannen, joka myötäili alkuperäistä – hiukan tylsää – kansikuvaa. Kustantamo halusi siitä kuitenkin vähän raflaavamman, semmoisen enemmän perinteisiä sarjakuvalehtien kansia muistuttavan. Sitten tein tuollaisen vanhoja EC:n kauhulehtiä emuloivan kannen, ja sehän meni läpi!

Englanninkielisessä maailmassa vuodesta 1974 julkaistu For Beginners -sarja on ollut käsite jo pitkään. Kirjasarja on levittänyt historiaa, kulttuuria ja ympäristöä koskevaa yleissivistystä korkealaatuisina sarjakuvina, joiden lukijat ovat saaneet huomata, etteivät heidän pelottavan hankalina pitämänsä aiheet niin vaikeatajuisia olekaan.

Nyt suomeksi saadaan sarjan filosofiaa käsittelevä nide. Richard Osbornen kirjoittama ja Ralph Edneyn kuvittama Filosofia aloittelijoille kertoo filosofian historiasta kaiken olennaisen komiikkaa kaihtamatta ja täsmällisyydestä tinkimättä. Vakavikkojen valtakunnaksi luultu filosofia muuttuu harvinaisen hymyilyttäväksi harrasteeksi.

Tilaa kirja kustantamon sivuilta.


Kansigalleria